Nuttige documenten

Hier vindt u documenten die voor u, als verenigingsmanager, nuttig kunnen zijn. Wil u nog meer informatie en inzage in de volledige dossiers? Word dan lid van BSAE.

 • BSAE 2017 - Wat is BSAE en wat doet BSAE?

  Waarvoor staat de Belgian Society of Association Executives en waarvoor kan je bij ons terecht? 

 • Blogpost: Hoe een lans breken voor een beroep dat niet bestaat? (Marc Mestdagh)

  Niet iedereen is het met me eens dat verenigingsprofessional een beroep op zich is.  Zitten we daar wel op te wachten? Nog een hokje om mensen in te duwen. Kannibaliseren we hun effectieve waarde als jurist, sociaal of economisch adviseur?  Administratief medewerker of management assistent, dat is voldoende bagage om het ook in een vereniging waar te maken. Hoe ga je dat verenigingengedoe in een vacature zetten? Wie wil zich zo ‘outen’ op een familiefeest?  En ook die duizendpoten die van alles moeten doen binnen de organisatie: die heb je in het bedrijfsleven en op andere werkplekken ook, maar om ze een aparte titel te geven…Lees de volledige blogpost hieronder.

 • Communicatie : pas geslaagd als iedereen zijn mond opent

  "Communicatie is als olie. Zij smeert de interacties binnen een vereniging, extern en intern", aldus Martine Van Driessche, directeur bij de Belgische Vereniging voor Interne Communicatie (BVIC). In dit artikel vind je tien trends in communicatie. (artikel uit BSAE Community magazine maart-mei 2015)Goede communicatie is onontbeerlijk voor een ledenvereniging.BSAE organiseert geregeld workshops rond dit thema. Neem gerust een kijkje  via www.bsae.be/events.

 • Ledenbinding: Lijmen/De Leden

  Hoe zorg je ervoor dat leden met plezier hun lidmaatschapsbijdrage betalen? Het is ongetwijfeld één van de vragen waar elke verenigingsdirecteur het meest wakker van ligt.In dit artikel uit het BSAE Magazine van juni-augustus 2014 leest u alvast enkele bedenkingen die Marc Mestdagh, gedelegeerd bestuurder van BSAE, zich maakt over dit thema. 

 • Hoe best zelfregulering organiseren?

  In het Sectorlink Magazine van december 2014 kan u het artikel 'Hoe best zelfregulering organiseren?' lezen.Keurmerken voor webshops, slagers, elektrische toestellen, frituristen,… Ze bestaan allemaal in België. Maar is het wel zo simpel om een keurmerk op te richten en ook in stand te houden? En welke vormen van zelfregulering zijn een alternatief? Wissenraet Van Spaendonck, bureau voor Association Management voor brancheorganisaties in Nederland, heeft een whitepaper geschreven over het oprichten van een keurmerk.Meer weten? Hier kan u de whitepaper downloaden: http://www.vanspaendonck-wispa.nl/actueel/publicaties.

 • BSAE-dossier: Leden kennen om leden te bedienen (CRM voor ledenorganisaties)

  Als ledenorganisatie wil je je leden door en door kennen, wil je de werking van je ledenorganisatie optimaliseren en diensten afstemmen op wat voor je leden noodzakelijk en relevant is. Hiervoor kan een performante software voor ledenbeheer in vele gevallen niet ontbreken.In dit dossier geven we verenigingsmanagers inspiratie om een duurzame transitie te maken naar een ‘technology driven’, sociale organisatie. 8 CRM-aanbieders stellen hun systeem voor en stellen een case voor waarin ze specifiek voor een ledenorganisatie gewerkt hebben.Er is een uitgebreider dossier beschikbaar voor de leden op het ledennet. 

 • BSAE-verzekering: de beroepsaansprakelijkheids -verzekering voor de verenigingsdirecteur of -manager

  Op vraag van BSAE heeft verzekeringsmakelaar Group Casier Risk & Insurance een exclusieve verzekeringspolis beroepsaansprakelijkheid laten ontwikkelen voor directeurs en managers binnen beroepsverenigingen en sectorverenigingen. Daarnaast ontwikkelde Group Casier ook een bijzondere onafhankelijke verzekering rechtsbijstand onder de naam 'Association Executives Legal Assistance'. Lees er in dit document meer over en vraag gerust vrijblijvend meer info.

 • BSAE Basics - alles wat u over BSAE moet weten!

  In deze publicatie leest u waar BSAE voor staat, de missie, visie en strategische doelstellingen staan in het kort uitgelegd. U kan de ledenvoordelen er op nalezen en de FAQ's raadplegen.Heeft u meer vragen? Aarzel dan zeker niet om contact op te nemen via josefien@bsae.be.