De tandem bestuur en professionals (Gent)

Het bestuur en het bureau of secretariaat als tandem … Over de relatie en samenwerking professionals en bestuur (algemeen, regionaal of provinciaal).

We brengen de uitdagingen in kaart en verkennen opportuniteiten die zowel de professionals in de vereniging als de bestuurders én de volledige organisatie ten goede komen.

Issues die aan bod komen:

 • Hoe kunnen we zorgen dat bestuurders ‘ontzorgd’ worden van zaken waar ze eigenlijk liever niet mee bezig zijn?
 • Hoe optimaliseren we de inzet van bestuurders – op welke manier kunnen we hun vrijwilligheid niet alleen omturnen tot een grotere betrokkenheid, maar er ook voor zorgen dat ze er persoonlijke voldoening uit halen?
 • Hoe maken we van onze bestuurders echte Ambassadeurs van de vereniging zonder dat ze dat eigenlijk zelf beseffen?
 • Hoe creëren we een goede balans tussen het secretariaat en het bestuur waarbij we streven naar een ideale tandem tussen directeur en voorzitter en een vlotte samenwerking tussen de verenigingsprofessionals en de bestuurders?
 • Deze sessie legt niet de focus op de juridische aspecten of juridische benadering van goed bestuur en wetgeving.
 • Lees ook hier meer over de nieuwe rol van de bestuurder 3.0
 • NIEUW 05.05.20 Blog Marc Mestdagh : Besturen is meer dan rijden

De sessie omvat naast een introductie waarbij enkele inzichten en best practices vanuit de praktijk en de vakliteratuur belicht worden, een heel concrete case, gebracht door een doorwinterde directeur. Dit dient als aanzet voor een uitgebreid interactief luik met de deelnemers.

In de namiddag kan je nog extra inschrijven voor een uitwisselingsmoment waar je specifiek kan ingaan op een eigen case of uitdaging en creëer je een dag met veel meerwaarde en focus. Zie verder onder Masterclass + bijeenkomsten Governance.

Sprekers van dienst zijn:

Marc Mestdagh, verenigings- en communityexpert, CEO 2Mpact en bestuurder van BSAE.

Marc ontwikkelde recent een uitgebreid aanbod over en naar bestuurders

Lees hier zijn ook zijn artikel 'Meer zuurstof voor uw bestuursvergadering - laat bestuurders ook nog leden zijn!' 

David Nassen, meer dan tien jaar directeur van ISB vzw en actief in samenwerkingsverbanden met diverse ledenverenigingen deelt zijn ervaring over de bestuurlijke werking in verenigingen en hoe de bestuurlijke omgeving steeds vorm te geven als een eigentijds en efficiënt instrument afgestemd op de behoefte en cultuur van de vereniging. David is nu verenigingscoördinator van BSAE.

Praktisch:

Wanneer? Dinsdag 20 oktober 2020, van 09u30 tot 12u30

Waar? Gent (specifieke lokatie t.b.c.)

We voorzien een ruime en goed verluchte ruimte om aangenaam de opleiding te laten plaatsvinden. Indien omwille van de coronamaatregels die niet fysiek mogelijk is, wordt deze opleiding aangeboden via een e-workshop. Dit zal tijdig gecommuniceerd worden.  

Prijs? 

Dit is iets voor mij! Ik doe mee en schrijf me nu in:

 • 200 euro
 • 170 voor leden BSAE en collega's

Na 18/09/2020

 • 250 euro
 • 200 euro voor leden BSAE en collega's

Kostprijs exclusief btw, inclusief lesmateriaal

Masterclass+ Sessie 'Governance' / 'terugkommoment' om 13u30

Eerder of deze voormiddag de masterclass gevolgd en heb je vragen of wil je regelmatig uitwisselen? In de namiddag samen met David Nassen, Community Facilitator BSAE (en Marc Mestdagh als docent-expert) samen met een kleine groep andere professionals. Je kan dan het komende jaar (startend vanaf je inschrijving voor deze terugkommomenten) aan 4 uitwisselingen deelnemen. De andere communiceren we tijdig. We staan ook open voor specifieke vragen. (Prijs voor de 4 masterclass+ sessies is 145 euro).

Wens je ook voor de Masterclass+ sessie in de namiddag in te schrijven (4 sessies voor 145€)? Voeg dit dan toe in opmerkingen bij inschrijving.