Nieuwe vzw-wetgeving uitgelicht voor ledenorganisaties, beroepsverenigingen en sectororganisaties

Woensdag 12 juni 2019, van 13u30 tot 17u00. 

In Bedrijvencentrum De Punt, Kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge (routebeschrijving)

De nieuwe vzw-wetgeving heeft sowieso impact op jouw organisatie. Sinds 1 mei 2019 is de nieuwe wetgeving van kracht voor nieuwe verenigingen. Voor de bestaande verenigingen is er een overgangsregel.

Tijdens deze sessie kom je te weten welke administratieve aanpassingen noodzakelijk zijn en welke juridische implicaties de nieuwe wetgeving met zich meebrengt. Op basis van de BSAE-sessie over de nieuwe vzw-wetgeving op 16 mei hebben we alvast 15 aandachtspunten opgelijst die besproken zullen worden. In veel gevallen gaat het om vooral terminologische en procedurele aanpassingen. Maar om te vermijden dat we de dode letter van onze oude statuten vervangen door nieuwe dode letters, kan het geen kwaad om als organisatie stil te staan bij de impact van heel wat nieuwe regelingen voor de organisatie. Vooral vanuit het oogpunt om er iets meer uit te halen op het vlak van dagelijkse ‘governance’ binnen de organisatie, maar ook om de vereniging klaar te stomen voor de toekomst. Bestuurders, maar ook leden en vrijwilligers verdienen de best mogelijke juridische omkadering om zorgeloos de collectieve ambitie van de organisatie te realiseren.We zullen voor deze sessie bij wijze van inleiding door de 15 aandachtspunten gaan. Bovendien willen we aan de hand van de kersverse WVV-statuten van BSAE de impact heel concreet en tastbaar maken. 

Twee punten, namelijk aansprakelijkheid en fiscaliteit verdienen zeker nog meer aandacht. Voor deze twee punten nodigen we volgende experts uit: 

  • Dimi De Rese, medewerker bij Liantis, zal het hebben over aansprakelijkheid en in het bijzonder bestuurdersaansprakelijkheid (hoofdelijke vs. individuele aansprakelijkheid, wrongful trading, verbod op vrijwaringsverbintenis ...)
  • Thierry Lauwers, fiscaal advocaat bij advocatenkantoor Lauwers & Seutin: over de impact van de nieuwe wetgeving op de fiscaliteit van de vereniging (economische activiteiten, rechtspersonenbelasting vs vennootschapsbelasting, btw-plicht, faillisement, vrijwilligersvergoedingen ...) 

Early bird tarieven (tot en met 6 juni 2019)

200€ voor BSAE-leden en collega's van BSAE-leden (excl. btw)
250€ voor niet-BSAE-leden (excl. btw)

Late bird tarieven (vanaf 7 juni 2019)

250€ voor BSAE-leden en collega's van BSAE-leden (excl. btw)
300€ voor niet-BSAE-leden (excl. btw)