De grote vraag voor toekomstgerichte ledenorganisaties

maandag 14 oktober 2024

Tijdens de recentste bijeenkomst van de Expeditie Verbindend Leiderschap, een lerend netwerktraject van een 10-tal directeurs van ledenorganisaties (leden van BSAE), kwam de volgende ‘grote vraag’ op tafel: werkt de organisatie op basis van een degelijke kennis van wat de leden zeggen nodig te hebben een aanbod uit dat niet enkel generiek is maar ook heel erg op maat van het lid of werkt de organisatie aan een eerder collectieve ondersteuning waardoor de leden gebracht worden waar ze zelf niet weten dat ze moeten zijn?

In het eerste scenario komt het erop aan om op basis van de behoeften en bezorgdheden duidelijke antwoorden te bieden. De organisatie zal vervolgens inzetten in het managen van processen die tot die resultaten zullen leiden. Voordeel is dat leden krijgen wat ze vragen, wat – zeker indien het over geïndividualiseerde dienstverlening gaat – leidt tot ledentevredenheid en erkentelijkheid ten aanzien van de organisatie. Ongetwijfeld helpt dit heel wat leden verder in hun ambities en dagelijkse werkzaamheden.

In het tweede scenario zal de organisatie uiteraard ook vertrekken vanuit de behoeften en bezorgdheden van de leden, maar niet enkel daarbij stilstaan. Vanuit de wetenschap dat leden niet weten wat ze niet weten is het de verantwoordelijkheid om voorbij de kennis van de leden te stappen en na te denken over wat de toekomst echt zal maar ook kan bieden voor alle leden. De organisatie zal hierdoor dus verder voor de troepen uitlopen en een groter risico lopen om verkeerde inschattingen te maken. Omgekeerd kan het resultaat in positieve zin wel verrassend tot een veel grotere voldoening van de leden leiden. Deze aanpak zal dus van de organisatie niet alleen een grotere verantwoordelijkheid vragen, maar ook andere skills en competenties vergen zoals omgaan met complexiteit en onzekerheid. Doordat dit zich eerder op het collectieve belang van alle leden richt zal samenwerking en verbinding onder de leden, maar ook met de externe actoren een cruciale rol spelen. De professionals binnen de organisatie zullen blijk moeten geven van ‘verbindend’ leiderschap om dit proces, waarvan de uitkomst op voorhand niet gekend is, uit te werken.

Uit de bespreking met de deelnemers bleek het, niet helemaal onverwacht, eerder over een en-en, dan wel over een of-of aanpak te gaan.

*    *    *

Hoe deze vraagstelling zich verhoudt tot de manier waarop de ledenbinding aangepakt wordt, behandel ik ook graag tijdens de BSAE masterclass in Gentbrugge op 22 oktober 2024.
Meer info: 
https://www.bsae.be/meetings-detail-pagina/219/communitybuilding-(masterclass)

« Terug