Hoe hou je leden en bestuur enthousiast?

27-01-2017

Hoe kom je in de leefwereld van je leden? Hoe betrek je hen in de werking van je vereniging? Wat wil je op termijn bereiken? “Ik bezoek regelmatig sectororganisaties en ik zie dat vele worstelen met hun positionering”, zegt Luc Ardies, socioloog en directeur bij UNIZO. Hij vertelt hoe je leden, medewerkers en bestuurders enthousiast houdt en in de goede richting stuurt.

 “Ik bezoek regelmatig sectororganisaties en ik zie dat vele worstelen met hun positionering, ofwel hoe zij zich onderscheiden van gelijkaardige verenigingen en welke ambities ze hierbij koesteren. Een missie, visie of strategie uitstippelen is daarom heel noodzakelijk, maar niet zo eenvoudig. Ik stel vast dat zowel bedrijven als non-profitorganisaties zich te snel overgeven aan het operationele aspect. En dat is een gevaarlijke piste.”

Wat leeft er in de sector?

“Wie zijn we? Wat zijn onze kernwaarden? Wat willen we op termijn bereiken? Eens de missie, visie en strategie op papier staan, kan je focussen op zaken die in de sector leven. Als je dat niet doet, krijg je op elke bestuursvergadering nieuwe vragen en problemen voorgeschoteld die je volgens de bestuursleden dringend moet aanpakken. Hierdoor beland je in een vicieuze cirkel en kan je je niet concentreren op basiszaken die je organisatie sterk maken.”

“Vooral bestuursleden kaarten tijdens de vergadering vaak een probleem aan die ze die dag tegenkwamen. Leeft die enkel bij hen of in heel de sector? Dat moet je feilloos aanvoelen. Vaak verkeer je in de eerste situatie en dan moet je het lef hebben om niet in te gaan op de vraag zodat je blijft focussen op de doelstellingen. Maar daarbij moet je ervoor zorgen dat zij het gevoel behouden dat ze mee aan de kar trekken. Dat evenwicht kan je enkel behouden als ze zich voor honderd procent achter het missie-, visie-  en strategieverhaal scharen.”

De leefwereld van leden

Hoe komen we in de leefwereld van onze leden? Hoe kunnen we hen zo veel mogelijk betrekken in onze werking? Die vragen heersen binnen UNIZO, want we willen niet regeren vanuit een ivoren toren.

“Een vereniging blijft een zaak van mensen. Je mag dan nog een sublieme missie, visie en strategie uitgewerkt hebben, als die niet pakt bij de mensen dan is de strijd op voorhand verloren. De top mag een zooitje zijn, als je mensen enthousiast zijn, het leuk vinden en graag tijd investeren in de organisatie, dan ga je vooruit blijven gaan. Ik ben ervan overtuigd dat als je vanuit het bestuur of het management strakke structuren door de strot van je vrijwilligers en verenigingsprofessionals duwt zonder naar hen te luisteren, je geen stap vooruit komt.”

Leden enthousiast houden

“Ja, maar je kunt mensen alleen maar enthousiast krijgen als ze de missie, visie en strategie steunen. Een goed voorbeeld zie je soms opduiken in de Deense politieke televisiedrama Borgen. De centrale figuur in de reeks is politica Birgitte Nyborg. In de eerste twee seizoenen is zij minister-president, maar in het derde seizoen verliest ze de verkiezingen, richt ze een nieuwe partij op en gaat ze in de oppositie. Haar medewerkers zijn heel enthousiast en stellen in kleine werkgroepen een partijprogramma op. Birgitte vindt dat fantastisch, maar merkt meteen op dat hun ijver verloren moeite was, want als ze hun ideeën volgt zou ze belastingen zowel moeten verhogen als verlagen. Zulke situaties ontstaan omdat de missie ontbreekt. Tijdens mijn sessie op 16 februari vertel ik onder meer hoe je mensen enthousiast houdt en in de goede richting te stuurt.”

Meer weten?

Socioloog, directeur van UNIZO en auteur van het boek Succesvol verenigingsmanagement in 5 stappen Luc Ardies geeft op 16 februari 2017 tal van tips en voorbeelden rond verenigingsmanagement. Schrijf je nu in.

Praktische info: donderdag 16 februari in het bedrijvencentrum De Punt, Kerkstraat 108, 9050 Gentbrugge van 13u00 tot 17u00.