Reis naar Vereniging 3.0 bij Van Spaendonck ondernemingshuis in Tilburg

04-12-2017

Op donderdag 30 november trok BSAE met een mooie Belgische delegatie van verenigingsmanagers naar het Van Spaendonck Ondernemingshuis in Tilburg.

Carmen de Jonge, directrice bij Van Spaendonck, nam ons in vogelvlucht mee door de geschiedenis van Van Spaendonck en benadrukte hierbij hoe samenwerking kleine dingen echt groter kan maken.

Ivan Pouwels, directeur Van Spaendonck Brancheadvies en buitenpromovendus in de leerstoel 'Innovatieve Samenwerkingsrelaties'
nam ons mee doorheen enkele trends die verenigingen doormaken, zoals individualisering, informatisering, zelfsturing, verschuiving van overheidstaken, toenemende technologische innovaties, veranderingen in vraag en in aanbod. Hij bood inspiratie over hoe we daar als vereniging kunnen op inspelen om futureproof te blijven.
 
Ivan Pouwels: "Een goede leider neemt zijn leden mee naar waar ze nog niet van weten dat ze er naartoe willen."


Petra van de Goorbergh, directeur van OVAL, de Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan, bouwde verder op het verhaal dat samenwerkingen echt kleine dingen groter maken en het belang van het brengen van positieve verhalen, eerder dan reactief en defensief te reageren op bepaalde evoluties op de markt.
 

Reacties van deelnemers:
 
"Deze uitstap geeft goesting en energie om zelf verder in de vereniging aan de slag te gaan en toont het potentieel van BSAE voor de toekomst."
 
"De presentaties door de Nederlandse collega's waren een prima aanleiding om over de eigen werking te reflecteren en daarover met de Belgische collega's te discussiëren. Leuk om de collega's beter te leren kennen, niet alleen als verenigingsprofessional maar ook als mens, waardoor de drempel om elkaar te contacteren een stuk lager wordt."
 
"Ik vond het super leerrijk! Zeer praktische zaken uitgehaald die we met ons team kunnen implementeren."
 
"Geslaagd initiatief! Mooie inspirerende presentaties."
 
"Het was echte de moeite waard. Inspirerend reisje."