Schrijf helder met deze 5 tips

10-02-2017

Met het oog op het realiseren van het eerste doel stel ik voor dat de directeur zich ter plaatse begeeft. Gruwel je ook van deze zin? En vind je tot je spijt zulke zinsconstructies ook terug in je eigen verslagen, mails en folders?

Trek de aandacht van de lezer en moedig hem aan om te reageren. Het is gouden tip die je altijd in acht moet nemen. Maar hoe zorg je er nu voor dat de lezer op je vragen reageert?

Betrek de lezer

Met u, je of de gebiedende wijs, spreek je de lezer aan. Met de woorden u, uw, je of jouw kan je gemakkelijk het standpunt van de lezer innemen en zo je eigen standpunt achterwege laten. De lezer voelt zich op die manier meer bij je tekst betrokken en interesseert er zich meer voor.

Stel vragen

Waar haalt IS zijn geld vandaan? Deze vraag verscheen als titel in Knack-magazine. Een vraag die triggert en tot lezen aanzet. Wil je dat je lezers ook over iets nadenken? Schrijf gewoon je vragen neer in de titel en ondertitels.

Wees positief

Een event organiseren is niet zo moeilijk. Hoewel de voorgaande zin een positieve boodschap draagt, gebruik je toch negatieve woorden. Kies zoveel mogelijk voor positieve woorden. Vermijd vooral het woordje niet. Je zet de mensen op het verkeerde been. Denk hierbij aan de zin Denk niet aan een roze olifant. Waaraan denk je? Juist ja...

Benadruk de voordelen voor de lezer

Om je lezer tot actie aan te zetten, is het belangrijk dat hij weet welke voordelen aan de actie verbonden zijn. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Als u uw factuur voor 1 oktober betaalt, vermijdt u 50 euro aan administratiekosten’. En niet: ‘Als u uw factuur niet voor 1 oktober betaalt, dan zijn wij verplicht om u 50 euro aan administratiekosten aan te rekenen’.

Wees concreet

Zet je lezer aan tot concrete acties en formuleer die duidelijk. Schrijf dus niet Wanneer u nog vragen hebt, contacteer het nummer 0478 467 492. Maar schrijf Hebt u nog vragen? Bel 0478 467 492.

Wil je nog meer tips om helder te schrijven? Schrijf je dan in voor de workshop Heldere teksten schrijven op 16 maart in De Punt, Kerkstraat 108 in Gentbrugge. In deze workshop leer je hoe je krachtige titels, prikkelende intro’s en aansprekende teksten schrijft.